Каква боречка вештина е аикидо?
Аикидо е боречка вештина со потекло од Јапонија. Во превод значи „Дисциплина за хармонизирање на енергијата“ (АИ – хармонија, КИ – енергија, ДО – начин, дисциплина), или скратено: Наука за хармонијата. Под ова име, основачот Морихеи Уешиба ја воспоставил официјално во 1941-2 година, користејќи го стекнатото знаење од претходно совладаните боречки вештини. Во техничкиот дел најголемо влијание за создавањето на аикидото имала вештината „Даито рју аики џу-џуцу“. Морихеи Уешиба учел Даито Рју од Такеда Сокаку, кој оваа средновековна самурајска вештина прв почнал да ја подучува надвор од кланот Такеда.
Аикидо клуб Хеиши - Скопје
Клубот Хеиши е основан 2016 г. за организирано практикување на изворно аикидо. Членка е на Македонската аикидо федерација - Аикикаи Македонија. Тренинзите ги одржуваме во СЦ Борис Трајковски - Сала бр.3 (втор кат).
Термини: Вторник - 20:30 Четврток - 20:30
Потребна опрема:
Аикидо се вежба во бело кимоно (ги). Почетниците можат да вежбаат и во тренерки или друга спортска облека, но не во кратки пантолони.
Редовните членови на клубот треба да обезбедат и три реквизити: дрвена сабја (бокен), стап (џо) и нож (танто).
Аикидото е распространето во целиот свет.
Меѓународанта аикидо федерација (IAF) ги обединува националните аикидо федерации во едно големо аикидо семејство на светско ниво. Секои четири години во организација на ИАФ се случува аикидо конгрес што се одржува во Јапонија.

Членарина:

  • Екстра
  • 2000 MKD
  • месечна членарина
  • - 4 тренинзи неделно
  • - бесплатен прв месец
  • - бесплатни семинари во рамките на федерацијата
  • Избери
Со зачленувањето во клубот се стекнувате со правото да полагате за степени во рамките на Македонската Аикидо федерација - Аикикаи Македонија.